Szervezeti átvilágítás

Egy vállalkozás mindennapjait kísérő, rendszeresen jelentkező problémák jól érzékeltetik a szervezet működési rendellenességeit, amelyek a fejlődés, majd a működés, fennmaradás gátjai lehetnek.

A napi munka, a folyamatos felelősségvállalás, az állandó készenlét felemészti a cégvezetők energiáját. Önerőből csak kivételes esetben képesek végrehajtani egy radikális, átfogó átszervezést, egy rendszer-átalakítást. Ráadásul, a dolgozókkal kialakult személyes, jó kapcsolatuk, a folytonos időhiány is gátolja őket ebben.

A cégátvilágítás során felmérjük a cég működését, feltárjuk az akut problémák okait, és mindezeket alaposan átbeszéljük a Megbízónkkal.

Fontos, hogy azonos szemüveget viseljünk, ugyanazt a képet lássuk, és erős meggyőződés után építsük a jövőt, vagyis a vállalkozást.


Mire terjedhet ki az átvilágítás?

  • A teljes cégre - ez az általános, 50 fő alatt mindenképpen ezt ajánljuk.
  • Csak egy adott egységre - speciális esetben.
  • Egy-egy vezetőre, munkatársra, pl. leterheltségének, munkája hatékonyságának vizsgálatára. Ezt ritkán ajánljuk, de a felsővezetőknél érdemes élni vele.

Hogyan dolgozunk?

Az átvilágítás során jelzett problémákra és célokra koncentrálva választjuk ki a megfelelő módszert, mint például a:

  • Négyszemközti elbeszélgetések - mélyinterjúk,
  • Személyes megfigyelések,
  • Adatgyűjtés és elemzések,
  • Tesztek (csak szükség esetén).


Az átvilágítás fontosságáról, természetéről...

Egy működő rendszerbe beavatkozni, változtatni annak alapos ismerete nélkül nem lehet. Mi sohasem tesszük! Minél kisebb egy szervezet, annál érzékenyebb minden változtatásra. Vigyázni kell rá, mint egy hímes tojásra. Ugyanakkor gyorsabb, rugalmasabb, rövid idő alatt lehet cselekedni.

Mint külső szakértők, képesek vagyunk a szervezet működését megvizsgálni, és érzelmi függőség nélkül javaslatot tenni annak strukturális, irányítási és humán oldali átalakítására is.

Csak a problémákra koncentrálnak az átvilágítás során? - Ezt a kérdést sokszor feltestték már nekünk. Nem! Az is fontos, hogy milyen múltja, fejlődése, értékei vannak a cégnek. Fontos, hogy a céget alaposan megismerjük, és megerősítsük abban, amiben jó, kiváló. 

Az erősségekre és a lehetőségekre lehet alapozni, a gyengeségekre megoldást találni, a veszélyeket pedig el kell kerülni.


Mi az átvilágítás eredménye?

Egy olyan részletes elemzés és összefoglaló, amely jól tükrözi cége jelenlegi állapotát, és amely alapja a szervezetfejlesztésnek.

Ön is változást szeretne? Segítünk. Ismerkedjen meg velünk, beszélgessünk egyet!