KKV SZERVEZETI ÁTVILÁGÍTÁS

Miért van szükség a szervezeti átvilágításra, és mi is az?


Azért van szükség rá, amiért az orvos is megvizsgálja Önt, ha beteg. Vagy szeretné, ha az orvos látatlanban, vizsgálat nélkül írná fel a gyógyszert vagy a terápiát? Bízna Ön az ilyen orvosban? Ugye nem!

Az Ön vállalkozása igen hasonlít az emberi szervezethez! Amikor nem jól működik, azaz baj van a céggel, akkor bizony beteg a szervezet. Aki beteg, annak a teljesítménye is gyenge. Ha a probléma nincs orvosolva, akkor ez további leépüléshez vezet. Ez egyetlen cégvezetőnek sem lehet az érdeke.

Ön jól ismeri a saját cégét, hiszen Ön az alapítója, vezetője. Itt dolgozik nap mint nap,  mindent tud, mindent ismer, nyakig benne van a napi munkákban, a legtöbbször ki sem látszik belőle.

A legtöbb cégvezető jól érzékeli a cégbeni problémákat, de se ereje, se ideje foglalkozni nagyobb változtatásokkal. Igaz az is, hogy nem mindig könnyű észre venni, szembesülni a kiváltó okokkal. Érzelmileg sem független a cégvezető, hiszen ez a cég az  "Ő gyermeke", és a gyermekének az ember sok mindent megbocsát. A szemellenzős, felmentős, halasztgatós magatartás azonban nem segít a problémákon.    

Aki rosszul érzi magát, menjen orvoshoz!

A legtöbb esetben a betegek csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már elég rosszul érzik magukat ahhoz, hogy segítséget kérjenek. Nincs ez másként a cégvezetőkkel sem. Akkor keresnek szakembert ők is, ha a problémák vagy a feladatok már túlnőttek rajtuk, és már nincs mire várni. Nem könnyű levetkőzni egy orvos előtt vagy kitárulkozni egy tanácsadó előtt, de biztos, hogy jó döntés, és néha szó szerint életmentő. Ilyenkor viszont már nehezebb dolga van mindenkinek.

A szervezet alapos átvizsgálása, elemzése = SZERVEZETI ÁTVILÁGÍTÁS

Ahhoz, hogy egy szakember segíteni tudjon, bizalomra, őszinteségre és a cég működésének, humán állományának alapos vizsgálatára van szükség. Ezt nevezzük szervezeti átvilágításnak.

Aki egy működő rendszerbe akar beavatkozni, változtatni akar annak alapos ismerete nélkül, az sok baj okozója lesz még. Mi sohasem tesszük! Minél kisebb egy szervezet, annál érzékenyebb minden változásra. Vigyázni kell rá, mint egy hímes tojásra.

Csak a problémákra kíváncsiak a szervezeti átvilágítás során?

Nem! Az is fontos, hogy mi működik jól, ki és mi értékes igazán a cégben! Fontos, hogy az átvilágítás során megismerjük, és a céget megerősítsük abban, amiben jó. Az erősségekre lehet alapozni, ezekre lehet építkezni.

Mire terjedhet ki az átvilágítás?

  • A teljes cégre - ez az általános, 50 fő alatt mindenképpen ezt ajánljuk.
  • Csak egy adott egységre - speciális esetben.
  • Egy-egy vezetőre, munkatársra, pl. leterheltségének, munkája hatékonyságának vizsgálatára. Ezt ritkán ajánljuk, de a felsővezetőknél érdemes élni vele.

Hogyan dolgozunk?

Az átvilágítás során jelzett problémákra és célokra koncentrálva választjuk ki a megfelelő módszert, mint például a:

  • Négyszemközti elbeszélgetések - mélyinterjúk,
  • Személyes megfigyelések,
  • Adatgyűjtés és elemzés,
  • Tesztek (csak szükség esetén).


Mi lesz az átvilágítás eredménye?

Egy olyan részletes elemzés és összefoglaló, amely jól tükrözi cége jelenlegi állapotát, és amely alapja lesz a szervezetfejlesztésnek.

Fontos, hogy azonos szemüveget viseljünk, ugyanazt a képet lássuk, és erős meggyőződés után építsük a jövőt, vagyis az Ön vállalkozását.